8 Eylül 2012 Cumartesi

KIŞ HAZIRLIKLARI- SEBZELERİN KURUTULMASI

  Bu sıra herkeste hummalı bir şekilde kış hazırlıkları sürüyor..Ben de yöresel usulde ve yeni öğrendiğim usullerde bazı şeyler hazırladım, halen de devam ediyorum. Bunların bir kısmını sizlerle paylaşayım dedim.

   Ben buzlukta bazı şeyleri kışın kullanmak üzere hazırlıyorum ama, daha ziyade eskilerin yöntemi kurutmayı tercih ediyorum. Şimdilerde eski yöntemleri uygulayın diyor uzmanlar hep..Demek ki doğru yapıyormuşum :)
   
  Sivri biberleri saplarını koparıp, ortadan ikiye bölerek (tam koparmadan kesiyoruz) kurutmaya bırakıyoruz. Bir sofra bezinin ya da masanın üzerinde güneşte kurumaya bırakıyoruz. İstenirse ipe de dizilebilir..Elazığ'da temmuz ağustos aylarında balkonlarımız pek güzel görünür. Bizim yörede oldukça revaçta olan çarliston biber renginde dolma biberimiz, kuruması için dizi dizi asılır..Elazığ'a gezmeye giden bir arkadaşım, "yazın ne de güzel süslüyorsunuz balkonlarınızı, pencerelerinizi.." demişti..:)



   Patlıcanları dilimleyip ipe dizerek kurutabiliriz. Karnı yarık yapmak için de alaca soyup ortasını açık tutmak için kendi saplarını kullanıyoruz. Kuruması için bu şekilde yapmak gerekiyor.


   
   Dolma için patlıcanlar büyüklüğüne göre 2 ya da 3'e bölüp içini oyuyoruz. Çok oyup kurutmayalım, az oyup çürütmeyelim lütfen... Dolmalık biberlerin çekirdeklerini kırmadan ayıklamak gerekiyor. Patlıcan ve biberleri ipe dizdiğimizde ağız kısımları aşağıya gelmeli. Böylece kuruması kolay olur. Yağmur yağsa da içine dolmayacağı için sorun olmaz, akar gider ...
  Patlıcanları yuvarlak ya da dikdörtgen dilimleyip ipe dizerek ya da tepside, sofra bezi üzerinde de kurutuyoruz. Kışın değişik bir lezzet oluyor..İnşallah yaptığımda sizlerle de paylaşacağım..


   Fasulyeyi de ayıklayıp ortadan ikiye bölüp ikiye bölerek sofra bezi üzerinde kurumaya bırakıyoruz. Hem sulu yemeğini , hem de çeşitli kavurmasını yaparak tüketiyoruz...Havaların fazla soğumasını bile beklemeyebiliriz pişirmek için :)

 Domatesleri de dilimleyip bol kaya tuzuyla tuzlayıp, kurutuyoruz.  Tuz suyunu akıtıp kolayca kurumasını sağlıyor.Diğer kuru sebzelerle beraber kullanabildiğimiz gibi, kuru fasulye, nohut gibi yemeklere de çok güzel lezzet katıyor, mutlaka kurutmaya çalışalım..


   Herkese kolay gelsin, Rabbim hazırladıklarınızı sağlıkla, huzurla, sevdiklerinizle yemeyi nasip etsin inşallah...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...